Hírek

Szent Orbán Erdőbényén

2013. június 03.

Nyomtatás

Szent Orbán a szőlő és a bor Európa-szerte tisztelt védőszentje. Életéről keveset tudunk, de a történetírók szerint vértanúhalált szenvedett pápa volt, aki a 3. században élt. A középkori hagyomány szerint ő rendelte el, hogy a mise áldozati kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék el. Ezért szőlőfürttel vagy kehellyel szokták ábrázolni, és így lett belőle végül is a bor és a szőlő patrónusa.

Szent Orbánt sokan ismerik hazánkban is, több helyütt áll szobra, temploma. Szent Orbánhoz számos népi hagyomány is kapcsolódik. Azt mondják, savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő. Bizonyára a régiek megfigyelésein alapul ez. A május 25. vagyis Orbán-nap környéki rossz idő ugyanis nem kedvez a szőlő virágzásának.

Azt azonban kevesen tudják, hogy Szent Orbán földi maradványai a Tokaji Borvidéken, Kossuth Lajos szülővárosában, Monokon találhatóak, 1771 óta. Ekkor adományozta az ereklyét a pápa gróf Andrássy Istvánnak. Andrássy gróf egyik pápai látogatása alkalmával hegyaljai bort vitt őszentségének, akinek a bor nagyon ízlett - mondja a történet. Az aszúbort iszogatva szó esett arról, hogy e neves magyar borvidék nem minden évben terem aszú készítésre alkalmas szőlőt és a tavaszi fagyok milyen nagy károkat okoznak. Hogy elősegítse a jó termést, az egyházfő ekkor adományozta Szent Orbán ereklyéjét Andrássynak, aki azt Monokra, az Andrássy kápolnába vitte. Később a monoki Sarlós Boldogasszony templomba került, ahol mind a mai napig található, az eredeti adományozási oklevéllel együtt.

2013. május 25-én Szent Orbán útra kelt.Monoki „csipkerózsika álmából" elindult az ereklye, hogy a Tokaji Borvidéket bejárja. Első útja Tokajba vitt, ahonnan június 8-án viszik vissza Monokra, több település érintésével. Ekkor látogat el a Szent Orbán ereklye Erdőbényére is, ahol a Római Katolikus Templomban fogadjuk, majd - jó időjárás esetén - kivisszük a Béres Szőlőbirtok Napbaöltözött Asszony Kápolnájához, az Omlás-dűlőbe.

Program:

  • 12.30 Gyülekező az erdőbényei Római Katolikus Templom előtt
  • 12.45 A Szent Orbán ereklye érkezése
  • 13.00 Ünnepi szentmise az ereklye tiszteletére

Jó idő esetén egy rövidebb mise után autóval kísérjük az ereklyét a Napbaöltözött Asszony Kápolnájához, az Omlás-dűlőbe. A teljes program kb. 15 óráig fog tartani.

Látogasson el június 8-án Erdőbényére, tekintse meg a Béres Szőlőbirtokot és fogadja velünk a Szent Orbán ereklyét!

További információ: www.facebook.com/beresbor; 06-47-536-000,

Bejelentkezés borkóstolóra és pincelátogatásra: 06-20-499-07-58, [email protected]


Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Béres Szőlőbirtok
és Pincészet

Hírlevél


Leiratkozás Feliratkozás

Kosár 0

A még kellemesebb felhasználói élmény érdekében, weboldalunkon mi is cookie-kat használunk. A cookie-k használatáról további információt Adatvédelmi tájékoztatónkban olvashat. Elfogadom