Hírek

Szent Orbán utazó-ereklyéje

2021. június 01.

Nyomtatás

A Tokaji Borbarátnők Társasága 2021-ben elkészíttette Szent Orbán utazó-ereklyetartóját a Szent ereklyéjének Tokaji Borvidékre kerülése 250. évfordulója és a Magyarországon megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére.

 A díszes ereklyetartó Lenzsér-Mezei Kata ötvösművész munkája. Megszentelésére a 2021. évi Szent Orbán ünnep alkalmával, 2021. május 29-én került sor.

 

Az utazó-ereklyetartó

 

A Tokaji Borbarátnők Társaságának régi terve volt, hogy a Tokaji Borvidékhez kötődő, rendkívüli jelentőséggel bíró relikviának, a szőlészek, borászok védőszentje, Szent Orbán Monokon elhelyezett csontereklyéjének egy darabjából, a relikvia értékéhez és különlegességéhez méltó ún. utazó-ereklyetartót készíttessen, mely lehetővé teszi a Szent tiszteletének terjesztését úgy a hegyaljai településeken, mind szerte az országban, vagy határainkon túl is. Az utazó-ereklyetartó, kis méreténél fogva alkalmas Szent Orbán ereklyéjének szélesebb körű bemutatására. Az 1771-ben Magyarországra került teljes csontereklye egy nagy-méretű, míves barokk ládába került elhelyezésre, mely nehezen mozdítható, nem alkalmas, de nem is való utaztatásra.

 

A 2021-es esztendő rendkívüli alkalmat kínált a Borbarátnők szándékának megvalósítására, lévén, hogy ebben az évben kerül megrendezésre Magyarországon az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK). Ennek tiszteletére a NEK szervezői egy monstrancia (szentségtartó) elkészítésére pályázatot hirdettek, melynek nyertese Lenzsér-Mezei Kata ötvösművész lett, akit meg is bíztak a monstrancia elkészítésével. Ősbemutatóját 2020. február 25-én a Tokaji Borbarátnők szervezésében Budapesten, az E-Galériában tartották. A szentségtartót a Tokaji Borbarátnők Társasága a 2020-as VIII. Tokaji Szent Orbán ünnep keretében is szerette volna bemutatni, de sajnos a koronavírus-járvány miatt ez elmaradt. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megrendezését is 2021 szeptemberére halasztották. A Tokaji Borbarátnők Társasága a 2021-es IX. Tokaji Szent Orbán ünnephez kapcsolódóan felkérte Lenzsér-Mezei Kata ötvösművészt Szent Orbán utazó-ereklyetartójának elkészítésére. A művésznő az NEK részére tervezett monstrancia stílusához igazítottan tervezte meg az ereklyetartót, melynek felirata:

 

Szent Orbán ereklyéjének a Tokaji Borvidékre kerülése 250. évfordulója és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére készíttette a Tokaji Borbarátnők Társasága. 2021.

 

 

Az 52. NEK tiszteletére tervezett liturgikus tárgyakkal egységes stílusú utazó-ereklyetartóba helyezett Szent Orbán ereklye Tokaj-Hegyalja kiemelkedő kultúrtörténeti kincsének jelentőségére hívja fel a figyelmet, és alkalmat teremt a Szent magyarországi kötődésének, a tokaji régió turisztikai és kulturális értékeinek szélesebb körű megismertetésére is.

 

A pápai ajándék története

 

1771-ben Andrássy gróf Rómába utazva tokaji aszút is vitt magával. XIV. Kelemen pápának nagyon ízlett az aszúbor. Beszélgetés közben Andrássy gróf elmondta, a borvidéken nem minden évben terem aszú készítésére alkalmas szőlő. Ekkor XIV. Kelemen pápa felajánlotta Andrássy grófnak, hogy Szent Orbán pápa földi maradványait – amelyet 849 és 1771 között az elzászi szőlővidéken található Erstein városka kolostorának templomában őriztek – helyezze el Monokon. Az ajándékozásról névre szóló dokumentum is született. Szent Orbán ereklyéje míves barokk, fa-ezüst ereklyetartóba került, és az Andrássy-kastély erre a célra épült kápolnájában helyezték el. Az eredeti pápai adománylevél ma is megvan, melynek hitelességét a 2013-ban végzett restaurálási munkák során alátámasztották.


Béres Szőlőbirtok
és Pincészet

Hírlevél


Leiratkozás Feliratkozás

Kosár 0

A még kellemesebb felhasználói élmény érdekében, weboldalunkon mi is cookie-kat használunk. A cookie-k használatáról további információt Adatvédelmi tájékoztatónkban olvashat. Elfogadom