Vendéglátás
Borkóstoló
•
Magánrendezvények
•
Céges rendezvények
•
Programajánló
Tanösvény • Éttermek • Szálláshelyek • Borkóstolási tippek • Tudta-e?
Tanösvény • Éttermek • Szálláshelyek • Borkóstolási tippek • Tudta-e?
Tudta-e…
- hogy a borokat tölgyfahordókban érlelik, melyhez a legkiválóbb alapanyag a zempléni tölgy?
- hogy a Lőcse-dűlő a felvidéki Lőcse szabad királyi városról kapta a nevét, mert egykoron a város tulajdonát képezte?
- hogy a szamorodni szó lengyel eredetű, és jelentése: úgy, ahogy termett? A szamorodnihoz a szőlő az aszúszemek kiválogatása nélkül kerül feldolgozásra.
- hogy a tokaji aszú az 1940-es években, mint a legyengült szervezetek roborálására ajánlott gyógyszer szerepelt a hivatalos Magyar Gyógyszerkönyvben?
- hogy a tokaji bor mindössze hat szőlőfajtából készülhet, ezek: hárslevelű, furmint, sárgamuskotály, zéta és a kövérszőlő és a kabar
- hogy az aszúsodáshoz egy különleges nemespenész, a Botrytis cinerea szükséges?
- hogy az erdőbényei bor már évszázadokkal ezelőtt is olyan stabil volt, hogy épen lehetett szállítani még az egyenlítőn túlra is?
- hogy az erdőbényei kádárok mesterségtánca, az erdőbényei kádártánc Európában egyedülálló,még ma is élő mesterségtánc?
- hogy Erdőbénye a tokaj-hegyaljai borvidék mértani középpontjában helyezkedik el?
- hogy Erdőbénye határában elragadó szépségű őstölgyes legelő található?
- hogy Erdőbénye mellett találták meg az ősszőlő, a Vitis Tokaiensis levelének miocén korabeli (8-9 millió éves) lenyomatát?
- hogy Erdőbényén a föld alatti pincerendszer hosszabb, mint a föld felett a közút?
- hogy Erdőbényén élt és dolgozott az aszú atyjának tartott Szepsi Laczkó Máté református lelkész, aki elsőként készített aszúbort 1631-ben Lorántffy Zsuzsannának
- hogy Magyarországon a hordókészítés hagyománya Erdőbényén a legnagyobb, ma is számos kádármester él és dolgozik a községben?
- hogy Tokaj-Hegyalja legfontosabb szőlőfajtája a furmint, melynek jelenleg ismert első írásos említése Erdőbényéhez köthető (1611)?